luni, 10 decembrie 2007

Cine e Mircea Eliade?

Un scriitor ce te transforma dintr-un “necititor” inveterat intr-un ardent cautator de literatura , ”pacatuieste” sau a pacatuit , doar prin credinta sa intr-un popor roman ce se lasa sedus de inversarea violenta a propriilor valori. Asa ca zero promovare pentru dl Eliade Mircea, scriitor si istoric, fascinant si fascinat. Proza fantastica si lucrarile despre spiritualitatea orientala m-au vrajit si i-au redat un sens imboldului meu de a lectura. ”Adolescentul miop” stoic si penitent ne conduce si acum in lumea-i plina de mister , ne lasa sa-l descoperim , ne sopteste sever sa avem grija cu ce ne cultivam intelectul. Si-a iubit neamul si a lasat o mostenire consistenta pe care zilnic o ascundem in rafturile librariilor.
Voi ati citit Eliade? Ce?
Cum credeti ca putem sa-l promovam astazi?

16 comentarii:

ruleta spunea...

mie nu`mi place Eliade..iar pe tine cu ce te incanta daca este promovat sau nu?

Desene Animate spunea...

@ fata care nu iubeste
ai citit ca s poti sa spui ca nu-ti place???
m-ar incanta daca ar fi promovat, nu daca nu ar fi. Si asta pentru ca a facut romania mai cunoscuta mai mult decat toti sportivi si politicienii la un loc, pentru ca a format generatii de cititori, pentru ca descoperindu-i scrierile, foarte multe persoane au inceput sa caute Adevarata Esenta, pentru ca scrie minunat si nu poti sa-ti iei ochii din scrierile lui, pentru ca a fost un geniu recunoscut, pentru ca e un mare scriitor...roman.De asta!

ruleta spunea...

fii mai mult ca sigur ca am citit :)..nu pt ca am vrut ci pt ca in fiecare vara parintii imi dau o lista cu carti pe care trebuie sa le citesc..Iar cei interesati citesc Eliade fara ca sa auda de el la tv sau prin ziare..

Desene Animate spunea...

@ fata care nu iubeste
eu sunt unul dintre cei ineteresati...nu m-a obligat nimeni.nu ti-a placut nimic, nimic??

Independenta Dependenta spunea...

pilulina?:)) you,you... am să te ţin minte!

Laura Cătuneanu spunea...

@Desene
Mie îmi place Eliade. Mult. O scurtă aruncare de privire pe blogul meu, la Cărţile mele, e de ajuns să te convingi. Despre Eliade se vorbeşte şi acum pe băncile şcolii, dar prea puţin şi prea târziu. Cărţile lui nu sunt pentru oricine. Trebuie să le gândeşti, nu să le citeşti. De la Istoria Religiilor, o carte cu o valoare mai mare decât biblia însăşi, până la La ţigănci, tot ce a scris omul ăsta nu poate fi digerat de oricine. Românii l-au promovat pe Creangă, Emineascu şi Caragiale. Pe Eliade şi pe alţii ca el l-au promovat americanii, pe Cioran francezii şi tot aşa. Dacă mă întrebi pe mine, eu yic că Eliade e cel mai bun scriitor român din toate timpurile.

@Fata care nu iubeşte
Nu ştiu exact ce vârstă ai, dar oricum nu contează. Caut nişte cuvinte să-ţi spun într-un mod elegant şi politicos că eşti trecută de vârsta la care ar trebui să-ţi recomande părinţii cărţi şi că se vede de la o poştă că ai posibilităţile financiare care să-ţi creeze o astfel de gândire, dar nu le găsesc:)

ruleta spunea...

@Laura: Am 21 de ani si nu eu am ales viata pe care o am.Probabil si cand o sa fiu casatorita parintii imi vor spune ce carti sa citesc,unde sa mananc sau ce tari sa vizitez..dar sunt parintii mei..ii iubesc si`i respect,daca ma vor pune sa ma stau in cap..asa voi face,pt ca datorita lor exist si sunt ceea ce sunt..
Si te rog nu ma judeca..pt ca nu ai nici un drept.

ruleta spunea...

*fara ma :|

drina spunea...

Si mie imi placea Eliade prin liceu, dar de atunci n-am mai citit nimic de el. De promovare nu stiu cum s-ar putea face. Am impresia ca e destul de editat. In schimb, vad ca toti strainii s-au inghesuit sa faca si filme dupa cartile lui. Mai intai a fost Nopti bengaleze, acum vad ca si Coppola s-a ocupat de Tinerete pe care abia astept sa il vad. Ca film romanesc cred ca am vazut doar Sarpele. Dar trebuie sa mai fie.

Desene Animate spunea...

@ Laura
suntem de aceeasi parere:eliade e cel mai valoros scriitor roman.
@Drina
Sarpele si Domnisoara Cristina sunt teleplay-uri.
Tinerete fara tinerete o sa fie un succes cinematografic

drina spunea...

Teleplay-uri? Deci asa se numesc. Eu am vazut Sarpele cand eram mica si am crezut ca e asa simplu regizat din cauza ca e film romanesc si n-au avut resurse :). Multumesc pentru iluminare.

Independenta Dependenta spunea...

ba Marin Preda rulzzzz! :D

Laura Cătuneanu spunea...

@fata care....
nu te judec. mi-am spus o parere. ti-am dat un sfat. fiecare e liber sa traiasca cum vrea si sa faca din viata lui ce vrea. sa-i dea un scop, o valoare, sau pur si simplu sa traiasca. dupa cum vor ei sau altii. si eu imi iubesc parintii. enorm de mult. stiu si eu cum e sa traiesti in puf, dar stiu cum e si viata adevarata. cu greutati, bucurii, zile bune, zile proaste. dar sunt ale mele. eu mi le fac, dupa propriile mele principii si valori, pe care, culmea, le-am "mostenit" de la ai mei...ca doar ei m-au invatat ce e bine si ce e rau, in ce sa cred si in ce sa nu cred. Dar atat. Acum am viata mea, am propriile mele alegeri, sunt stapana pe ce fac si raspund atunci cand gresesc. Iar parintii mei, mi-i tin langa mine. Ma ajuta cu sfaturi, cu lamuriri, dar in nici un caz nu imi spun "fa aia ca asa zic eu. fara comentarii". am discermant, am ratiune si pot sa aleg singura. si sunt foarte mandra de mine. pot sa-mi traiesc eu viata. nu sa mi-o las traita. am facut greseala asta o data, nu o voi mai repeta. Si stii ce bine e cand esti stapan pe viata ta? Stii cat de mult pretuiesti banii cand sunt munciti de tine? E un sentiment de fericire pe care, din pacate, nu il cunosc multi oameni.Nu ma cunosti, nu te cunosc. Dar nu as vrea sa fi unul din acei oameni care ajung la 40 sau 50 de ani si se dau cu capul de pereti, cand privesc in urma. pentru mine, realizarile mele, prin eforturile mele, sunt f importante. Am invatat asta.

Laura Cătuneanu spunea...

Pt fanii Eliade:)...s-a lansat Tinerete fara Tinerete. L-am cautat pe net si nu e nicaieri. Maine il caut pe dvd. Desi cred ca e cam devreme...Trailler/ul e pe imdb

Anonim spunea...

Promovare...pffff...majoritatea romanilor au tendinta de a ridica in slavi americani, englezi, francezi s.a.m.d. Sunt atat de multi romani minunati pe care ii apreciaza mai mult strainii decat o facem noi.
La Tiganci, Maitreyi, Sarpele si Domnisoara Cristina sunt preferatele mele.
Laura are dreptate, nu este indeajuns sa-i citesti cartile, trebuie sa vezi dincolo de randuri...

gargarita spunea...

cartea mea de suflet este maitrey...iubire amestecata cu mister, poezie si o cultura de invidiat...complexa si-n acelasi timp park, park...ai mai fi vrut...mai mult, si mai mult...
eliade si-a petrecut adolescenta pe holurile colegiului national spiru haret din bucuresti...nu multi stiu asta...si chiar si acolo...in acele incaperi pline de farmec nu se pastreaza drept marturie decat niste cataloage ingalbenite, roase pe la colturi (apropo-micul nostru eliade incasa multe note sub 5 :-P)
legat de teleplay-uri...cine mi le-ar putea trimite pls pls pls?
@ laura catuneanu: perfect de acord cu tot ceea ce ai scris la penultimua postare...nici eu nu as fi reuit sa-mi exprim mai bine parerea, gandurile si principiile :)